WAT BETEKENT 'ETHISCH GEMAAKT' 

Ethisch gemaakt, een term dat je vast en zeker ook steeds vaker voorbij ziet komen. Ethisch gemaakt is niet hetzelfde als 'fairtrade'. Fairtrade is een keurmerk, uitgegeven door Fairtrade, een internationale organisatie. Onze gebreide producten handgebreid in het Andesgeberte in Peru, Zuid-Holland zijn fairtrade gemaakt, maar toch benoem ik het vaak als 'ethisch gemaakt'. Waarom doe ik dit? Ik benoem het op deze manier, omdat wijzelf als Nyfodt niet aangesloten zijn bij de organisatie Fairtrade. Wij zijn momenteel erg klein en kunnen de keurmerk niet bekostigen. Maar desalniettemin, onze handgebreide items zijn met het fairtrade keurmerk gemaakt door onze leverancier.

 

Wat betekent dan 'ethisch gemaak'? Ethisch gemaakt betekent dat de mensen die de items hebben gemaakt, in ons geval dat de maaksters in het brei atelier in Peru, onder goede arbeidsomstandigheden werkzaam zijn. Zij worden menselijk, respectvol en gelijkwaardig behandelt. De makers krijgen een goede verloning, krijgen de mogelijkheid om zich persoonlijk te blijven ontwikkelen, zo kunnen zij onder andere hun vaak niet afgemaakte opleiding afmaken of een nieuwe opleiding volgen, worden de kinderen gestimuleerd om ook te gaan studeren in plaats van op jonge leeftijd te gaan werken. Daarnaast kunnen de maaksters een cursus volgen zoals communicatie of hoe zij het beste met hun verdiende geld omgaan. Het zijn cursussen dat past binnen de wereld van de maaksters. Zo is de vrouw in Peru veelal afhankelijk van de man waarbij huiselijk geweld meer regel is dan uitzondering. Ook krijgen de vrouwen van jongs af aan niet mee hoe zij het beste met hun welverdiende salaris overweg gaan. Dit zijn dan onderdelen waar cursussen voor worden aangeboden door de stichting/vzw.

Met ethisch verantwoord gaat het er dus om dat de maaksters goed behandeld worden en zich goed voelen in het werk dat ze doen. Ook zij krijgen en hebben zij perspectief in hun eigen onafhankelijke leven. Daarbij hoort dus een goed salaris, onderwijs en support. 

Maar het gaat verder dan de maaksters, ook de dieren worden goed behandeld door de wolproducent. Daarbij is er regelmatig toezicht en heeft onze fabrikant nauwe banden met alle mensen in de keten. 

Let's keep the world a fair place for all!

Nyfodt baby essentials / Solid vzw

LEES HIER OVER ONZE MAAKSTERS

Kom meer te weten over waar en hoe onze items zijn gemaakt.